Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana twarogiem i szynką
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona i lekko wydrążyć. Dusić 5 minut w osolonym wrzątku, wyjąć z wywaru i osączyć. Wykonanie farszu: szynkę pokroić w paski i ułożyć na połówkach cukinii. Utrzeć twaróg z żółtkami, kwaśną śmietaną, ziołami i przyprawami. Napełnić farszem cukinię. Ułożyć na wierzchu wiórki masła, posypać bułką tartą i piec 15 minut w rozgrzanym do 200 st. piekarniku. Cukinię odstawić na ogrzanym półmisku. Wykonanie sosu: sos z pieczenia cukinii zagęścić kwaśną śmietaną i ziołami. {Przez chwilę podgrzać. Można włożyć do sosu pokrojone ziemniaki. Podawać z ziemniakami. Smacznego!