Sposób przygotowania:
Cukiniowy gulasz
Karkówke umyc, osuszyc, pokroic na drobniejsze kostki i oprószyc: sola, pieprzem, papryka, przyprawa meksykanska i skropic kilkoma kroplami sosu sojowego. Czosnek obrac, 2 zabki przecisnąć przez praske lub pokroic w drobna kosteczke i wymieszac z miesem, wstawic do lodowki na co najmniej 1 godzine. Cukinie obrac, umyc, osuszyc i pokroic w średniej wielkości kostki. Cebule obrac i pokroic w piórka, pozostaly czosnek pokroic w kosteczke, uzyjemy go na sam koniec. Papryke obrac, umyc, pokroic w kostke, selera obrac, umyc i pokroic w polprazki. Na dużej patelni rozgrzac olej i wrzucic mieso z czosnkiem, które podsmażyć z każdej strony, po czym dodac cebule ( w razie potrzeby dolewamy olej), papryke i selera, dodajemy sol, pieprz i papryke, chwile podsmazamy. Przerzucamy zawartość patelni do dużego garnka, podkręcamy palnik i wrzucamy cukinie z pomidorami, dodajemy sol, pieprz, maggie i koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu do momentu zmięknięcia cukini. Cukinia ma być lekko twarda, ale ugotowana, należy kontorlowac duszenie cukinii i uważać, aby za mocno nie rozmiekla. Tuz przed zakonczeniem duszenia, dodajemy pozostaly czosnek, mieszamy, doprawiamy i danie gotowe. Podawac z ziemniakami, a gulasz przed podaniem na talerzu posypac niewielka ilością drobno starkowanego, żółtego sera.
kinga
kluska
msewka
Sarenka
teresa.rembiesa
Natala1210
halina
ulcia21
yola