SUPERPRZEPIS

Czarny sernik z rodzynkami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Czarny sernik z rodzynkami

Czarny sernik z dodatkiem rodzynek jest naprawdę pyszny

Składniki:

Czarny sernik z rodzynkami

 

 

  • Masa serowa :
  • 1 kg sera twarogu
  • 1 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyzka budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Czarny sernik z rodzynkami
Ciasto : Margarynę utrzeć mikserem do utartego masła dodać cukier i żółtko i utrzeć. Dodać proszek do pieczenia, śmietanę i utrzeć, następnie dodać kakao i mąkę całość dokładnie utrzeć. Gdy wszystkie składniki mamy już wymieszane formujemy ok 4 kulki,żeby ułatwić sobie lepienie kulek możemy podsypać mąką. Gotowe kulki układamy na obsypany mąką talerzyk i wkładamy do zamrażarki i czekamy aż kulki stwardnieją.

Masa serowa : Ser mielimy przez maszynkę. W naczyniu ubijamy białka na sztywno, w osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem i łączymy z białkami, następnie dodajemy zmielony ser i mieszamy mikserem na koniec dodajemy oprószone mąką rodzynki.

Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,na tarce ścieramy zamrożone ciasto, na to wykładamy masę serową i na masę także ścieramy zamrożone kulki. Na spód ścieramy więcej ciasta niż na wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 c i pieczemy do czasu aż ciasto z wierzchu będzie rumiane.