paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Książka Kucharska: Maślaki w wielu odsłonach

Czeski gulasz grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś kuchni czeskiej, gulasz grzybowy z ziemniakami w sosie śmietanowym z koperkiem.

Czeski gulasz grzybowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czeski gulasz grzybowy

 

Sposób przygotowania:

Czeski gulasz grzybowy
Oczyszczone grzyby siekamy na mniejsze kawałki. Warzywa (marchew,seler, ziemniaki i cebulę) obieramy i tniemy w drobna kostkę. W większym rondlu roztapiamy masło i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy i po chwili zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe, jałowiec i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dusimy 15 minut na małym ogniu, po czym dodajemy grzyby i dusimy kolejne 10 minut. W drugim rondelku podgrzewamy śmietanę z drobno posiekanym koperkiem. Z gulaszu wyjmujemy liście laurowe oraz jagody jałowca. Całość doprawiamy octem, solą i pieprzem. Mieszamy z koperkowym sosem.
Czeski gulasz grzybowy
Grzyby moga bymć różne,podgrzybki, turki itp
Czeski gulasz grzybowy
Żeby mało się nie przypaliło można dolać trochę oleju
Czeski gulasz grzybowy
BUlion wołowy możn w ostatecznosci zastąpić warzywnym
Czeski gulasz grzybowy
Zamiast świeżego koperku można uzyć ewentualnie suszony