Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Czosnkowe plince z sosem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne plince rodem z kaszubskiej ziemi z dodatkiem czosnku. Tradycyjnie podawane ze śmietaną i cukrem u mnie z sosem zrobionym z mrożonych warzyw 'Hortex'. Bardzo smaczne, chrupiące i aromatyczne.

Czosnkowe plince z sosem warzywnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czosnkowe plince z sosem warzywnym

 

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe plince z sosem warzywnym
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki . Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanym jajkiem , mąkami, posiekaną cebulą, jogurtem, solą i czosnkiem. Smażyć na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju. Placki wyłożyć na ręcznik papierowy żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przygotowanie sosu zacząć od rozpuszczenia masła na patelni , następnie dodać cebulę , porę i czosnek i smażyć przez ok.2 minuty. Po upływie czasu jednym ruchem dodać mąkę i energicznie mieszać. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa na patelnie ‘’Hortex’’ zalać wodą w wysokim garnku, dodać kurkumę, tymianek, pokruszoną kostkę rosołową oraz koncentrat z solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować. Warzywa gotować pod przykryciem 15 minut, następnie dodać ostudzoną zasmażkę i wszystko zblendować na gładką masę. Plince wyłożyć na talerz, pośrodku w miseczce umieścić warzywny sos.
Czosnkowe plince z sosem warzywnym
Orginalne placki prosto z kaszubskiej ziemi

Tagi:

jajko sosy jajka