Sposób przygotowania:
Czosnkowe plince z sosem warzywnym
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki . Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanym jajkiem , mąkami, posiekaną cebulą, jogurtem, solą i czosnkiem. Smażyć na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju. Placki wyłożyć na ręcznik papierowy żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przygotowanie sosu zacząć od rozpuszczenia masła na patelni , następnie dodać cebulę , porę i czosnek i smażyć przez ok.2 minuty. Po upływie czasu jednym ruchem dodać mąkę i energicznie mieszać. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa na patelnie ‘’Hortex’’ zalać wodą w wysokim garnku, dodać kurkumę, tymianek, pokruszoną kostkę rosołową oraz koncentrat z solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować. Warzywa gotować pod przykryciem 15 minut, następnie dodać ostudzoną zasmażkę i wszystko zblendować na gładką masę. Plince wyłożyć na talerz, pośrodku w miseczce umieścić warzywny sos.