Jeżeli chcemy zapobiec tworzeniu sie pleśni na powierzchni pojemnika na pieczywo powinnismy oczyścić go gąbka z niewielka ilościa octu i wody w stopniu jeden do dwóch.. Ocet zabija wszelkie bakterie, chroniąc powierzchnie przed pleśnią. Natępnie całośc przecieramy suchym papierowym ręcznikiem.
Przemywaj octem pojekmnik na pieczywo co dwa tygodnie. Aby dłużej utrzymać świeżość pieczywa włóż do niego połówkę jabłka. Pieczywo dzięki zwiększonej wilgotności powietrza będzie świeższe dłużej niż normalnie. Po tygodniu wymień jabłko.
Przemywaj octem pojekmnik na pieczywo co dwa tygodnie. Aby dłużej utrzymać świeżość pieczywa włóż do niego połówkę jabłka. Pieczywo dzięki zwiększonej wilgotności powietrza będzie świeższe dłużej niż normalnie. Po tygodniu wymień jabłko.