Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić placki z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Jak zrobić placki z kalarepy?

Do wykonania placuszków warzywnych potrzebujemy mąkę, utartą kalarepę, natkę pietruszki, trochę cebuli, jajko i przyprawy. Są proste, niezwykle aromatyczne i chrupiące. Pycha!

Jak zrobić surówkę z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Jak zrobić surówkę z kalarepy?

Kalarepa najzdrowsza jest jedzona na surowo. W połączeniu ze świeżą marchewką i jabłkiem daje pyszną, zdrową surówkę, która świetnie pasuje jako dodatek do mięsnego obiadu.

Jak zrobić sałatkę waldorf?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Jak zrobić sałatkę waldorf?

Bazą dla sałatki waldorf jest drobno pokrojony świeży seler oraz surowe jabłko. Dodajemy do tego namoczone rodzynki, orzechy włoskie, sok z cytryny oraz sos zrobiony na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Całość łączymy z rukolą.

Jak zrobić kompot z czereśni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Jak zrobić kompot z czereśni?

Owoce, cukier, słoik i woda – tyle wystarczy, aby przygotować prosty, słodki kompot z czereśni. Tak wykonany w spiżarni może przeleżeć nawet kilka lat.

Jak zrobić zupę z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Jak zrobić zupę z kalarepy?

Aby przygotować pożywną zupę z kalarepy potrzebujemy wywaru rosołowego, kilku podstawowych, utartych warzyw, ziemniaków, przypraw, śmietany i masła. Całość jest smaczna, sycąca i zdrowa.

Jak zrobić faszerowaną kalarepę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Jak zrobić faszerowaną kalarepę?

Kalarepę należy wydrążyć z miąższu i ugotować, a następnie jej środek wypełnić farszem przygotowanym z ryżu, papryki, cebuli, sera i przypraw. Tak przygotowaną można podawać jako lekki, wakacyjny obiad.

Ile kalorii ma brzoskwinia?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Ile kalorii ma brzoskwinia?

Nie każdy wie, jak mało kalorii kryje się w tych pysznych owocach! Na 100 gramów produktu przypada ich zaledwie... 39! Brzoskwinie mają jeszcze więcej zalet!

Jak gotować kalarepę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Jak gotować kalarepę?

Kalarepę pokrojoną w kostkę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Ugotowaną możemy połączyć ze śmietaną lub poddusić na maśle, zagęścić mąką i podawać z koperkiem.

Jak zrobić dżem z czereśni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 201, Artykułów: 3176
Kulinarne ABC

Jak zrobić dżem z czereśni?

Dżem z czereśni wykonamy z wydrylowanych owoców, cukru, soku z cytryny i ulubionych przypraw dodanych dla oryginalnego smaku. Całość powinna być smażona około 4 godzin.