Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Ile kalorii mają pączki, faworki i róże karnawałowe?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 499, Artykułów: 719
Kulinarne ABC

Ile kalorii mają pączki, faworki i róże karnawałowe?

Czy to prawda, że 1 pączek może mieć nawet 1000 kalorii, a faworki są absolutnie niedozwolone na diecie? W tłusty czwartek trudno odmówić sobie zjedzenia pączka, róży karnawałowej czy chrustu. Dowiedz się, ile kalorii mają te karnawałowe przysmaki!

Jak długo piec ciasto francuskie?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3278
Kulinarne ABC

Jak długo piec ciasto francuskie?

Na jak długo można wstawić do piekarnika ciasto francuskie? Wiele zależy od tego, jakie wypieki chcesz przygotować. Podpowiadamy, ile piec parówki w cieście francuskim, popularne koperty, croissanty czy tartę. Teraz na pewno nie przypalisz ciasta francuskiego!

Jak ugotować zupę grzybową?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3278
Kulinarne ABC

Jak ugotować zupę grzybową?

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiany na kwadrans do namoknięcia. Po tym czasie gotujemy je do miękkości, a następnie łączymy z bulionem przygotowanym na bazie włoszczyzny. Zabielamy śmietaną i podajemy z ziemniakami lub makaronem.