Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak ugotować bób?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3422
Kulinarne ABC

Jak ugotować bób?

Ugotowanie bobu zazwyczaj zajmuje od 10 do 20 minut. W zależności do jakiej potrawy chcesz go użyć – krócej np. do zup czy past, lub dłużej do sałatek i makaronów.

Jak zrobić kompot z rabarbaru?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3422
Kulinarne ABC

Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Kompot z rabarbaru doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Przygotujesz go na bazie wody z odrobiną cukru w niespełna 20 minut. Lekko kwaśny smak rabarbaru można przełamać dodatkiem innych owoców.

Jak zrobić makaron z truskawkami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3422
Kulinarne ABC

Jak zrobić makaron z truskawkami?

Makaron z truskawkami to najprostsze danie, które przygotujesz jedynie w 10 minut. Potrzebujesz truskawek, śmietany lub jogurtu i ulubionego makaronu. Kluski z truskawkami sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad lub kolację - dzieci je pokochają.

Jak zrobić mleko owsiane?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3422
Kulinarne ABC

Jak zrobić mleko owsiane?

Domowe mleko owsiane potrzebuje tylko dwóch składników: wody i płatków owsianych. Opcjonalnie możesz je dosłodzić miodem, daktylami, syropem klonowym albo innym słodkim dodatkiem.

Jak zrobić sos chrzanowy?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3422
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos chrzanowy?

Do przygotowania najprostszego sosu chrzanowego wystarczy tarty chrzan, śmietana, majonez oraz przyprawy. Sos chrzanowy na ciepło lub na zimno podaj do jajek, mięsa albo pieczeni.

Creme fraiche – jak zrobić świeżą śmietanę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3422
Kulinarne ABC

Creme fraiche – jak zrobić świeżą śmietanę?

Creme fraiche to nic innego jak gęsta francuska śmietana. Nie jest łatwo dostępna w sklepie, ale w prosty sposób przygotujesz ją ze śmietany kremówki z dodatkiem maślanki, kefiru lub jogurtu. To wspaniały dodatek do wielu dań.