Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak ugotować zupę grzybową?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3258
Kulinarne ABC

Jak ugotować zupę grzybową?

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiany na kwadrans do namoknięcia. Po tym czasie gotujemy je do miękkości, a następnie łączymy z bulionem przygotowanym na bazie włoszczyzny. Zabielamy śmietaną i podajemy z ziemniakami lub makaronem.

Poznaj 11 ciekawostek na temat rogali świętomarcińskich!
  • 1
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 497, Artykułów: 718
Kulinarne ABC

Poznaj 11 ciekawostek na temat rogali świętomarcińskich!

Kto do tej pory nie wie, jak smakuje rogal świętomarciński, koniecznie musi to nadrobić! Rogale marcińskie są dla mieszkańców Poznania tym, czym dla Górali oscypek. Aby móc się nimi chwalić, trzeba jednak ściśle trzymać się przepisu... Poznaj tajniki wypieku rogali świętomarcińskich i ciekawostki na ich temat!

Tego nie jedz na śniadanie!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3258
Kulinarne ABC

Tego nie jedz na śniadanie!

Dzień zaczynasz od wypicia kawy, a na śniadanie nie starcza już czasu? To błąd! O tym, jak poważny, rozmawiamy z dietetykiem. Porad na temat zdrowego śniadania i jego roli jest mnóstwo, ale czy wiesz, czego lepiej na śniadanie nie jeść? Zobacz i nie popełniaj więcej tych błędów!

Sałatka nicejska - proste składniki, niebanalny efekt!
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 497, Artykułów: 718
Kulinarne ABC

Sałatka nicejska - proste składniki, niebanalny efekt!

Podstawą sałatki nicejskiej jest tuńczyk i jajko na twardo. Składniki mieszamy z sałatą, oliwkami i dowolnymi warzywami. Całość podajemy z dressingiem przygotowanym na bazie oliwy, musztardy i soku z cytryny. Zrób sałatkę nicejską, jej smak Cię zaskoczy!