Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Brak pomysłu na dynię? Zobacz, co z niej wyczarować!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Warzywa

Brak pomysłu na dynię? Zobacz, co z niej wyczarować!

Czy można sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez dyni? Absolutnie nie! Jednak dynia to nie tylko zupy i halloweenowe ozdoby. W najnowszym numerze Poradnika Domowego znajdziesz niebanalne przepisy na dynię! Podpowiadamy też, czym cechują się poszczególne odmiany.

Pasta z bakłażana - prosty przepis na baba ghanoush
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 495, Artykułów: 711
Warzywa

Pasta z bakłażana - prosty przepis na baba ghanoush

Jak zrobić smaczną pastę z bakłażana? Czy warzywo trzeba wcześniej obrać albo upiec? Oto sprawdzony przepis na baba ghanoush czyli pastę z bakłażana, zwaną czasem wegetariańskim kawiorem. Podajemy przepis na ten smaczny dodatek!

Jak obrać dynię?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 495, Artykułów: 711
Warzywa

Jak obrać dynię?

Z nami obranie dyni to pestka! Zobacz, jak krok po kroku obrać dynię. Ta umiejętność przyda Ci się nie tylko w okolicach Halloween!

Rodzaje i odmiany dyni
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Warzywa

Rodzaje i odmiany dyni

Która odmiana dyni będzie najlepsza na zupę, a która na placki dyniowe? Zobacz, jakie są najpopularniejsze rodzaje dyni i do czego je wykorzystać. Oto dynia hokkaido, kabocha, makaronowa, piżmowa i zwyczajna.

Puree z dyni - zobacz, jakie to proste!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Warzywa

Puree z dyni - zobacz, jakie to proste!

Puree z dyni możesz zrobić z ugotowanej dyni albo upieczonej. Puree z dyni to nie tylko smaczny dodatek, którym możesz zastąpić ziemniaki albo ryż - odpowiednio zawekowane dyniowe puree można przechowywać w spiżarce lub po prostu je zamrozić!

Jak zrobić placki z dyni?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Warzywa

Jak zrobić placki z dyni?

Placki z dyni zrobisz z surowej, zmiksowanej dyni, do smażenia możesz wykorzystać olej kokosowy, ale placuszki z dyni możesz też smażyć bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Najlepiej placki z dyni smakują na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Oto 2 sposoby na placki dyniowe, którym nie sposób się oprzeć!

Kotlety z kalafiora na 3 sposoby
  • 1
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 495, Artykułów: 711
Warzywa

Kotlety z kalafiora na 3 sposoby

Oto 3 przepisy na kotlety z kalafiora - proste, choć nieoczywiste danie. Kotlety z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Koniecznie wypróbuj tę warzywną wersję!

Jak zrobić ciasto marchewkowe?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Ciasta

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Do wykonania prostego ciasta marchewkowego potrzebujemy szklankę startej marchewki, mąkę, jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Po wymieszaniu pieczemy ok. 40 min do „suchego patyczka”.

Jak zrobić ketchup z cukinii? Prosty przepis!
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Warzywa

Jak zrobić ketchup z cukinii? Prosty przepis!

Ten przepis na ketchup z cukinii to absolutny hit lata! Wyjątkowo tani (zwłaszcza w sezonie na cukinię) i smaczny, możesz go przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Według tego przepisu możesz przygotować zarówno pikantną jak i łagodną wersję.