Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Oto najprostszy przepis na tatara z łososia!
Beata Jasina Beata Jasina | Kucharz | Przepisów: 0, Artykułów: 3
Ryby

Oto najprostszy przepis na tatara z łososia!

Tatar z łososia to prosta przystawka, którą zrobisz w kilkanaście minut! Czy wiesz, dlaczego do tatara podaje się surowe jajko i czy to bezpieczne? Oto przepis na wyśmienitego tatara z surowego łososia!

Idealne pączki na tłusty czwartek? Wypróbuj te przepisy!
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 499, Artykułów: 719
Ciasta

Idealne pączki na tłusty czwartek? Wypróbuj te przepisy!

Tłusty czwartek bez pączków się nie liczy! Oto zbiór najpopularniejszych przepisów na pączki - dowiedz się, jak zrobić pączki wiedeńskie, serowe a także pieczone. Podpowiadamy także ile kalorii ma 1 pączek oraz jak zrobić dobry lukier.

Proziaki, czyli proste placki na sodzie!
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 499, Artykułów: 719
Kącik Babci Halinki

Proziaki, czyli proste placki na sodzie!

Proziaki piecze się bezpośrednio na piecu, ale równie dobrze możesz użyć patelni. Mąkę, sodę, sól i kefir wymieszaj i zagnieć ciasto, wałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wycinaj i smaż na suchej patelni na średnim ogniu. Zobacz, jakie to pyszne!