Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Proziaki, czyli proste placki na sodzie!
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 497, Artykułów: 718
Kącik Babci Halinki

Proziaki, czyli proste placki na sodzie!

Proziaki piecze się bezpośrednio na piecu, ale równie dobrze możesz użyć patelni. Mąkę, sodę, sól i kefir wymieszaj i zagnieć ciasto, wałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wycinaj i smaż na suchej patelni na średnim ogniu. Zobacz, jakie to pyszne!

Jak zrobić halloweenowe oczy z żelatyny?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 497, Artykułów: 718
Ciasta

Jak zrobić halloweenowe oczy z żelatyny?

Żelatyna niczym panna cotta w roli białka oka i galaretka do stworzenia tęczówki: kilka składników wystarczy, by stworzyć galaretkowe oczy na halloween. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku!

Brak pomysłu na dynię? Zobacz, co z niej wyczarować!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3258
Warzywa

Brak pomysłu na dynię? Zobacz, co z niej wyczarować!

Czy można sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez dyni? Absolutnie nie! Jednak dynia to nie tylko zupy i halloweenowe ozdoby. W najnowszym numerze Poradnika Domowego znajdziesz niebanalne przepisy na dynię! Podpowiadamy też, czym cechują się poszczególne odmiany.

Pasta z bakłażana - prosty przepis na baba ghanoush
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 497, Artykułów: 718
Warzywa

Pasta z bakłażana - prosty przepis na baba ghanoush

Jak zrobić smaczną pastę z bakłażana? Czy warzywo trzeba wcześniej obrać albo upiec? Oto sprawdzony przepis na baba ghanoush czyli pastę z bakłażana, zwaną czasem wegetariańskim kawiorem. Podajemy przepis na ten smaczny dodatek!

Jak obrać dynię?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 497, Artykułów: 718
Warzywa

Jak obrać dynię?

Z nami obranie dyni to pestka! Zobacz, jak krok po kroku obrać dynię. Ta umiejętność przyda Ci się nie tylko w okolicach Halloween!

Rodzaje i odmiany dyni
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3258
Warzywa

Rodzaje i odmiany dyni

Która odmiana dyni będzie najlepsza na zupę, a która na placki dyniowe? Zobacz, jakie są najpopularniejsze rodzaje dyni i do czego je wykorzystać. Oto dynia hokkaido, kabocha, makaronowa, piżmowa i zwyczajna.

Puree z dyni - zobacz, jakie to proste!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3258
Warzywa

Puree z dyni - zobacz, jakie to proste!

Puree z dyni możesz zrobić z ugotowanej dyni albo upieczonej. Puree z dyni to nie tylko smaczny dodatek, którym możesz zastąpić ziemniaki albo ryż - odpowiednio zawekowane dyniowe puree można przechowywać w spiżarce lub po prostu je zamrozić!