Jak ugotować kalafior?
Jak ugotować kalafior, żeby był smaczniejszy? Kalafior będzie słodszy jeśli dodasz do niego pół łyżeczki cukru lub odrobinę mleka.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Jak ugotować kalafior, żeby był smaczniejszy? Kalafior będzie słodszy jeśli dodasz do niego pół łyżeczki cukru lub odrobinę mleka.
Przechowywanie suszonych drożdży nie stanowi problemu - mają długi okres przydatności do spożycia. Świeże drożdże szybko ulegają zepsuciu i wymagają odpowiedniego przechowywania. Sprawdź jak przechowywać drożdże i czy można je mrozić?
Tłusty czwartek bez pączków się nie liczy! Oto zbiór najpopularniejszych przepisów na pączki - dowiedz się, jak zrobić pączki wiedeńskie, serowe a także pieczone. Podpowiadamy także ile kalorii ma 1 pączek oraz jak zrobić dobry lukier.
Kupując wigilijne śledzie na sałatkę śledziową czy do ryby po grecku nie chcesz kupić produktu z pasożytami? Te niestety często są obecne w śledziach. Podpowiadamy, na które uważać.
Wśród wielu przystawek na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi pod pierzynką. Tradycyjnie przygotowuje się je z dodatkiem buraków, gotowanych jajek i ziemniaków. Co jeszcze dodać? Zobacz!
Być może nawet nie wiesz, ale papryka ma płeć. Zobacz, po czym poznać, czy kupujesz paprykę płci żeńskiej czy męskiej i jakie to ma właściwie znaczenie.
Nie wyrzucaj liści młodej kalarepy: są smaczne i odżywcze. Podpowiadamy, do czego wykorzystać liście kalarepy i czy można jeść je na surowo.
Oto 27 sprawdzonych przepisów na ciasta ze świeżymi borówkami - znajdziesz to dobry przepis na sernik z borówkami, tartę, ucierane ciasto i drożdżówki z borówkami.
Do przyrządzenia gęstej, słodkiej i delikatnej marchewki z groszkiem wystarczą nam świeże lub mrożone warzywa, trochę masła, mąki i przypraw. Wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a całość doskonale smakuje.
Mrożenie mięsa pozwala na zmniejszenie wydatków na zakupy spożywcze (rzadsze zakupy z reguły wychodzą taniej) oraz na niemarnowanie żywności. Zobacz, jak mrozić mięso drobiowe, wołowe i wieprzowe.