Wystawa fotografii kulinarnej
17 września, w warszawskiej galerii w lesie, odbędzie się indywidualna wystawa fotografii kulinarnej Dagmary Radzikowskiej zatytułowana „The Byk”. Jest ona kontynuacją projektu bloga o tej samej nazwie.
Kluczem do sukcesu w fotografii kulinarnej jest dobra kompozycja obrazu. Zdjęcie potrawy ma być apetyczne i ze smakiem.
Fotografia kulinarna to przede wszystkim pomysł na zdjęcie i ciekawe tło czyli podkład na którym prezentujemy potrawę. Oryginalne talerze, akcesoria kuchenne mogą urozmaicić urozmaić zdjęcie potrawy. Gadżety dopełniają charakter fotografowanej potrawy.
Ważne jest także kompozycja fotografowanego dania – możemy pobawić się w „food stylistę” i odpowiednio zaprezentować danie na talerzu do zdjęcia. Pamiętaj, że bałagan w tle może zepsuć każde zdjęcie jedzenia.
Oświetlenie to jeden z podstawowych elementów fotografii kulinarnej. Prezentowane danie musi być odpowiedni oświetlone. Sprawdźcie jak fotografować w trudnym oświetleniu oraz jak radzić sobie ze światłem dziennym.
Nie macie profesjonalnego sprzętu fotograficznego? Nic straconego, podpowiadamy jak dobre zdjęcie kulinarnych dań można wyczarować z pomocą zwykłych aparatów kompaktowych.
Tryby w aparacie są pomocne przy robieniu kulinarnych zdjęć? Jak najbardziej! Sprawdźcie jak je w pełni wykorzystać i robić jeszcze lepsze zdjęcia.
17 września, w warszawskiej galerii w lesie, odbędzie się indywidualna wystawa fotografii kulinarnej Dagmary Radzikowskiej zatytułowana „The Byk”. Jest ona kontynuacją projektu bloga o tej samej nazwie.
Wreszcie wakacje! Z tej okazji w cyklu fotografia kulinarna mała zmiana tematu. Proponujemy Wam wakacyjny konkurs fotograficzny organizowany przez poradnik "Przyjaciółka". Do wygrania świetne tablety!
Sekretem dobrej kuchni jest kompozycja składników. Podobnie jest w przypadku fotografii kulinarnej, gdzie odpowiednie dopasowanie przysłony, czasu naświetlania i wartości ISO zbliża nas do idealnej fotografii!
Dobra kompozycja obrazu to klucz do sukcesu w fotografii kulinarnej. Dowiedz się, jak robić zdjęcia kulinarne, od których nie sposób oderwać wzroku!
Poznaj tryby ekspozycji aparatu – funkcje, które ułatwią Ci stworzenie lepszych zdjęć.
Aparaty kompaktowe w fotografii kulinarnej sprawdzają się czasem lepiej niż lustrzanki - pisze ekspert. Przeczytaj dlaczego!
Co będzie nam potrzebne, aby stworzyć domowe studio fotografii kulinarnej i robić lepsze zdjęcia naszych potraw? Poznaj rady eksperta - Anna Dobrowolańskiej z bloga Smaczne Ujęcie!
Zapraszamy na nowy cykl dotyczący fotografii kulinarnej. Cotygodniowe spotkania z Anną Dobrowolańską pomogą Wam robić jeszcze lepsze zdjęcia!