Dlaczego warto jeść bakłażana?
Nazywa się go gruszką miłości, bo podobno jest afrodyzjakiem. Ale ma też udowodnione naukowo właściwości zdrowotne. Właśnie zaczyna się sezon na bakłażany!
Nazywa się go gruszką miłości, bo podobno jest afrodyzjakiem. Ale ma też udowodnione naukowo właściwości zdrowotne. Właśnie zaczyna się sezon na bakłażany!
Choć tłuste i kaloryczne, nie tuczy. Jest jednym z ulubionych owocem modelek. Nic dziwnego! Awokado ułatwia odchudzanie, pomaga dbać o urodę, a dodatkowo wspomaga mózg, serce i wzrok, a nawet walczy z nowotworami.
Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i cukru, wspomaga pracę serca i odmładza. Jest też świetnym źródłem żelaza, magnezu i wapnia. Nowy cudowny lek. Nie! Tak działa amarantus okrzyknięty zbożem XXI wieku. Czy słusznie? Przekonaj się sama.
Wartością odżywczą przewyższa wiele warzyw. Ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Sprawdź, na co pomaga.
Pomidory są smaczne, a jak dowodzą dietetycy, również bardzo zdrowe. I dotyczy to nie tylko pomidorów prosto z krzaka. Dorównują im, a nawet je przewyższają, przetwory.
Cieszą oko w wazonie, ale znajdzie się dla nich także miejsce… na talerzu. Kwiaty czarnego bzu, stokrotki, nasturcji, nagietka czy mniszka świetnie smakują, a do tego wzbogacają menu w witaminy, przyspieszają przemianę materii, usprawniają trawienie i pracę wątroby.
Ma zagorzałych fanów, ale i przeciwników, których odstrasza zapachem. Wszyscy jednak przyznają, że to jeden z najlepszych leków, jakie dała nam natura. Dowiedz się zatem, jakie siły drzemią w niepozornych ząbkach.
Niepozorna, cierpka i gorzkawa w smaku, dla wielu właściwie niejadalna. Nie daj się jednak zwieść pozorom, bo aronia to jeden z najlepszych antyoksydantów na naszej planecie.
Niedzielny rosół bez natki? Nie do pomyślenia! Sprawdź, dlaczego warto ją dodawać także do innych potraw.
Nie cieszy się jeszcze u nas popularnością. A szkoda, bo pomaga zachować zdrowie i superformę na długie lata. Poznaj osiem ważnych powodów, dla których warto sięgać po ten owoc!