Sposób przygotowania:
Danie z piersi kurczaka z grillowaną cukinią
Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, usuwamy ewentualny tłuszczyk. Osuszamy ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę.Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Średnią cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, a mini cukinie wzdłuż na pół. Mini cukinie smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Oprószamy solą i pieprzem. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, a po mniej więcej 2 minutach dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy do zrumienienia się mięsa. Lekko solimy. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, ser mascarpone, śmietanę, suszone pomidory i porozrywane na mniejsze kawałki listki szałwii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mini cukinie smażymy z dwóch stron na patelni grillowej (lub grillujemy na tradycyjnym sprzęcie) do chwili aż pojawią się na nich charakterystyczne odciski.Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem i grillowanymi mini cukiniami.