Sposób przygotowania:
Domowa pizza Megg
Ciasto: Drożdże wymieszać z mlekiem oraz 5 łyżkami mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Do reszty mąki dodać sól, cukier, bazylię, oregano oraz wyrośnięty rozczyn i wszystko razem wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać olej i nadal wyrabiać, tak aby ciasto było elastyczne. Następnie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia ok.1h. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim tortownicę. Ciasto do pizzy podpiec ok. 15 min w 180st. Sos do pizzy: Cebulkę pokroić, czosnek drobno posiekać i całość zeszklić na maśle. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i ketchup i zagotować. Następnie dodać połowę kostki rosołowej, oregano oraz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Całość zagotować. Gdyby sos wyszedł niezbyt gęsty, zagęścić go mąką ziemniaczaną. Farsz: Pieczarki pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, do odparowania wody. Kiełbaski śląskie pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć sos i go rozsmarować na to wyłożyć pieczarki, kiełbasę oraz cebulę. Całość posypać przyprawą do pizzy. Piec w 180st przez ok. 30 min. Pod koniec pieczenia posypać starty serem i wstawić do piekarnika żeby ser się roztopił.