justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Domowa pizza z chrupiącym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie od dziś wiadomo, że domowe wypieki są najlepsze. Do tego sami decydujemy jakie dodatki zastosujemy do pizzy.

Domowa pizza z chrupiącym boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa pizza z chrupiącym boczkiem

 

 

 

 

 

  • Sos do pizzy:
  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • ketchup pikantny 3 łyżki
  • oregano
  • bazylia otarta
  • sól do smaku
  • cebula 1
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza z chrupiącym boczkiem
Wyrabiamy ciasto w maszynie do chleba lub malakserze. W maszynie do chleba ciasto nam również wyrośnie. Robiąc w malakserze musimy dodatkowo odstawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos i w tym celu szklimy cebulę na rozgrzanej oliwie, solimy, dodajemy ketchup i passatę. Smażymy kilka minut. Posypujemy ziołami. Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i smarujemy sosem. Pokrojony w plasterki boczek smażymy na rumiano. Pieczarki kroimy w plasterki. Układamy składniki na pizzy. Posypujemy pizzę startym serem na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. 
Domowa pizza z chrupiącym boczkiem
Robiąc ciasto w maszynce do chleba ważna jest kolejność dodawania produktów. Najpierw dodajemy płynne składniki, pózniej sypkie
Domowa pizza z chrupiącym boczkiem
Z podanych składników wychodzi spora pizza, która pasuje na blachę od piekarnika
Domowa pizza z chrupiącym boczkiem
W pizzy istotnym składnikiem jest sos. Jego przyrządzenie ma niezmiernie duży wpływ na smak pizzy
Domowa pizza z chrupiącym boczkiem
To z jakimi dodatkami skomponujemy pizzę zależy od osobistych upodobań