Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Domowa szynka schnąca :)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schnąca, ponieważ musi wisieć przez 7 dni w suchym, ale przewiewnym i ciepłym miejscu. Jest pyszna! Przepis od Joli Perz-Stragi, polecam! :)

Domowa szynka schnąca :) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa szynka schnąca :)

 

  • świeża szynka w całości, najlepiej okrągła - u mnie o wadze 1kg,
  • cukier - 1/4 szklanki,
  • sól - 1/4 szklanki + łyżeczka soli peklowej,
  • czosnek - nieduża główka,
  • pieprz ziołowy (dałam Prymat) - 1/2 łyżeczki,
  • papryka słodka mielona - niepełna łyżeczka,
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki,
  • zioła prowansalskie - łyżeczka,
  • bazylia suszona - płaska łyżeczka,
  • oregano - płaska łyżeczka,
  • majeranek - płaska łyżeczka,
  • liść laurowy - 2,
  • ziele angielskie - 2 kulki,
  • majonez - 2 kopiaste łyżki,
  • sól - łyżka,
  • nowa pończocha.

 

Sposób przygotowania:

Domowa szynka schnąca :)
Szynkę (najlepiej o okrągłym kształcie, ja niestety dostałam cienką a długą) myjemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso dobrze nacieramy cukrem i przekładamy bezpośrednio do metalowej foremki, ja użyłam keksówki. Wstawiamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie mięso puści sok. Po upłynięciu wskazanego czasu, wyciągamy mięso, dobrze opłukujemy, dokładnie osuszamy i tym razem nacieramy solą. Ponownie wkładamy do suchej formy metalowej na 36 godzin do lodówki. Po upłynięciu tego czasu wyciągamy mięso, myjemy, osuszamy i nacieramy w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół suszonych, papryk i pieprzu ziołowego. Wkładamy do lodówki na 36 godzin.Po upłynięciu wyznaczonego czasu mięso przekładamy do pończochy, którą związujemy i wieszamy w suchym, przewiewnym i ciepłym miejscu. Powiesiłam przy oknie, nad kaloryferem. Szynka musi wisieć przez 7 dni. Po tym czasie wyciągamy mięso z pończochy. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżkę soli oraz majonez. Wkładamy szynkę do garnka i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 12 godzin (można na noc). Następnie ponownie zagotowujemy wodę z szynką i znowu gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso, które osuszamy ręcznikiem. Szynka jest już gotowa do spożycia. Nie jest sucha, ale lepiej przechowywać ją w zamkniętym opakowaniu.
Domowa szynka schnąca :)
Umytą i osuszoną szynkę nacieramy cukrem i w metalowej formie wkładamy do lodówki na 36godz.
Domowa szynka schnąca :)
Umytą i osuszoną szynkę nacieramy solą i wkładamy do lodówki na 36godz.
Domowa szynka schnąca :)
Gdy już powisi przez 7 dni w pończosze, przekładamy do garnka i zagotowujemy w wodzie z przyprawami

Tagi:

zioła szynka