Sposób przygotowania:
Domowe gołąbki z włoskiej kapusty
Z główki kapusty wydrążyć głęboko ostrym nożem głąb, włożyć ją do miski i wlać w powstały otwór czajnik wrzątku. Cebule pokroić i podsmażyć na oleju. Mielone wymieszać z ryżem, jajami, vegetą, ketchupem i cebulą, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Sparzone liście kapusty podzielić na 10 porcji i wyciąć z nich twarde elementy, układać na każdym liściu porcję mięsa zawijać i związać nitką. Jeśli liście kapusty są małe można układać po dwa lub trzy. Pozostałe liście ułożyć na dnie dużego garnka, ułożyć na nich gołąbki, zalać wodą tak aby przykryła potrawę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i doprawić sola. Gotować ok 20 minut. podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym lub koperkowym.