Sposób przygotowania:
Dorsz uduszony w warzywach z ryżem
Wypłukany ryż zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy, aż wchłonie całą wodę od czasu do czasu mieszając (zrobi się trochę kleisty).
Grzyby zalewamy wrzątkiem i następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane kroimy w słupki.
Do miseczki wlewamy wodę, sos sojowy i cytrynę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Fasolkę rozmrażamy a pozostałe warzywa dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę i wrzucamy warzywa i grzyby, podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy sos, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2 minuty.
Rybę myjemy i suszymy, nacieramy solą i pieprzem i układamy je na warzywach. Przykrywamy pokrywką i dusimy na mały ogniu przez 10 - 20 minut (w zależności od grubości ryby).
Na koniec delikatnie wyjmujemy rybę, dodajemy ryż do warzyw i chwilę mieszamy, aby ryż wchłonął aromat sosu.
Smacznego :)
Grzyby zalewamy wrzątkiem i następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane kroimy w słupki.
Do miseczki wlewamy wodę, sos sojowy i cytrynę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Fasolkę rozmrażamy a pozostałe warzywa dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę i wrzucamy warzywa i grzyby, podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy sos, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2 minuty.
Rybę myjemy i suszymy, nacieramy solą i pieprzem i układamy je na warzywach. Przykrywamy pokrywką i dusimy na mały ogniu przez 10 - 20 minut (w zależności od grubości ryby).
Na koniec delikatnie wyjmujemy rybę, dodajemy ryż do warzyw i chwilę mieszamy, aby ryż wchłonął aromat sosu.
Smacznego :)