Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Dorsz w cieście ryżowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Spróbujecie,nie pożałujecie!

Dorsz w cieście ryżowym

Składniki:

Dorsz w cieście ryżowym

 

  • 1kg.filetów z dorsza,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawa jarzynka,
  • sok z cytryny,
  • olej do smażenia,
  • Ciasto;
  • 10dag.długoziarnistego ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1/2szkl.mąki,
  • 1/2szkl.mleka,
  • 1/2pęczka koperku,
  • sól

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście ryżowym
Filety z dorsza oprószyć jarzynką,skropić sokiem z cytryny.Czosnek zmiażdżyć przyprawić nim filety. Ciasto;zagotować 2szkl.posolonej wody,wrzucić ryż i gotować 20min.odcedzić,przelać zimną wodą,ostudzić.Jajka roztrzepać z mlekiem i ubijając trzepaczką dosypywać mąkę.Ciasto ubić na jednolitą masę,posolić,dodać posiekany koperek,a na końcu dodać ryż,wymieszać.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany,jeśli jest za rzadkie dosypać mąki a jeśli za gęste dolać mleka.Filety maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju po ok6min.z każdej strony.