goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Drożdżowe ślimaczki pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast natki pietruszki do pieczarkowego farszu można dodać czosnek niedźwiedzi, który ciekawie zmieni smak.

Drożdżowe ślimaczki pieczarkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki pieczarkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki pieczarkowe
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieszczamy w mikserze i miksujemy. Tak przygotowane gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkowujemy, kroimy w paski, a następnie wzdłuż każdego z nich nakładamy pieczarkowy farsz. Przygotowujemy farsz pieczarkowy: grzyby obieramy, kroimy w plasterki. Odparowujemy pieczarki na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz. Ciasto rolujemy i przekładamy np. do foremki na muffinki. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Drożdżowe ślimaczki pieczarkowe
Do pieczarek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podduszamy na maśle.
Drożdżowe ślimaczki pieczarkowe
Ciasto rolujemy i przekładamy np. do foremki na muffinki