SUPERPRZEPIS

Drożdżowe rogaliki z pieczonym jabłkiem

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drożdżowe rogaliki z pieczonym jabłkiem

Takie rogaliki mogą być wspaniałym świątecznym prezentem!

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z pieczonym jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z pieczonym jabłkiem
Jabłka kroimy na pół, wydrążamy środek, oprószamy cynamonem i smarujemy miodem. Tak przygotowane jabłka układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Jabłka po wyciągnięciu z piekarnika muszą być miękkie, aby można było swobodnie oddzielić miąższ od skórki. Drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłej, posłodzonej wody. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, śmietankę, jajka oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek i wycinamy trójkąty o podstawie około 10cm. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżkę nadzienia z pieczonego jabłka oraz kleks żurawiny i zawijamy rogalik. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180st przez 10-15 minut. Gotowe rogaliki pozostawiamy do wystygnięcia i dekorujemy np. lukrem i wiórkami kokosowymi.