lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Drożdżowe z jabłkami(2)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłecznik na cieście drożdżowym

Drożdżowe z jabłkami(2)

Składniki:

Drożdżowe z jabłkami(2)

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z jabłkami(2)
Mąkę wsypać do miski po środku zrobić wgłębienie, wlać do niego letnie mleko, wsypać cukier i rozkruszyć drożdże. Dodać jajko, masło, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jabłka obrać przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki naciąć wzdłuż. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Ciasto jeszcze raz zagnieść, wyłożyć do formy i pozostawić jeszcze na 20 minut. Dokładnie wymieszać śmietanę, jajka , cukier i cynamon. Tak przygotowaną śmietaną polać jabłka. Ciasto należy piec w 200 stopniach przez około 35 minut.