mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Drożdżówka z orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, w którym gdzieniegdzie skrywają się rodzynki. Całość otulona słodką, chrupiącą kruszonką z orzechami.

Drożdżówka z orzechową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z orzechową kruszonką

 

  • [tortownica o średnicy 26 cm]

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z orzechową kruszonką
Tortownicę o średnicy 26 cm cienko smaruję masłem i obsypuję mąką, otrząsam foremkę z nadmiaru mąki. Rozczyn: Drożdże rozkruszam palcami do miseczki, wsypuję łyżkę cukru i mąki oraz wlewam 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka, dokładnie mieszam całość aby nie było grudek. Przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam pozostałą mąkę, wsypuję resztę cukru i cukier waniliowego, wbijam dwa jajka, jedno żółtko i dodaję szczyptę soli. Wlewam do miski wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość miksuję lub wyrabiam ręcznie na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaję do masy rozpuszczone i ostudzone masło, całość dokładnie miksuję. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam znów do wyrastania na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiam aż zacznie odchodzić od rąk i miski, na koniec wsypuję rodzynki i mieszam dokładnie dużą łyżką. Masę przekładam do wcześniej przygotowanej tortownicy, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kruszonka: Masło, cukier i mąkę umieszczam w misce, zagniatam formując grudki, na koniec mieszam z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Wyrośnięte ciasto smaruję roztrzepanym białkiem, po czym posypuję orzechową kruszonką. Tortownicę wstawiam do nagrzanego do temperatury 160*C piekarnika i piekę przez 40 minut.
Drożdżówka z orzechową kruszonką
Z drożdży, cukru, mąki i ciepłego mleka robię rozczyn
Drożdżówka z orzechową kruszonką
Do miski przesiewam mąkę, dodaję jajka, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam na ciasto
Drożdżówka z orzechową kruszonką
Wyrobione ciasto łączę z rodzynkami łyżką
Drożdżówka z orzechową kruszonką
Ciasto wkładam do tortownicy i posypuję kruszonką

Tagi:

jajko jajka