Sposób przygotowania:
Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami
Mąkę przesiać do miski. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek letniego mleka, rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W małym rondelku rozpuścić masło. Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać jajka i rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo letnie mleko, aż składniki się połączą. Dolać stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto (rondelka po maśle nie wrzucać od razu do zmywarki, jeszcze się przyda). Ja zaczynam wyrabiać w misce, a następnie wykładam na stolnicę i wyrabiam bardzo delikatnie podsypując mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – u mnie trwało to godzinę. Mus jabłkowy dokładnie wymieszać z rodzynkami, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę (blat), rozwałkować na grubość około 1 cm i szeroką szklanką wyciąć kółka. Każde kółko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić. Uformowane bułeczki odkładać zlepieniem pod spód na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. 25 g masła stopić i posmarować nim wierzch wyrośniętych bułeczek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe, ale nie za bardzo gorące oprószyć cukrem pudrem.
BĄBELEK85
edytaha
Oj, nie wiem jak mi to uciekło, dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam.
Mleka od 3/4 do 1 szklanki, w zależności od wilgotności mąki.