edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Cudownie puszyste i pachnące bułeczki drożdżowe z domowym musem z antonówek, rodzynkami i cynamonem. Nie można poprzestać na zjedzeniu jednej.

Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami

 

  • NA OKOŁO 25 SZTUK:
  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie typ 450
  • około 3/4 szklanki mleka
  • może być troszkę mniej lub więcej,
  • w zależności od wilgotności mąki i wielkości jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 7 dag cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 jajka rozmiar L
  • 7 dag masła
  • NADZIENIE:

 

  • dżemowy” słoiczek gęstego musu z antonówek
  • 5 dag drobnych rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

  • DODATKOWO:
  • odrobina oleju do posmarowania miski
  • 25 g masła do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami
Mąkę przesiać do miski. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek letniego mleka, rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W małym rondelku rozpuścić masło. Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać jajka i rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo letnie mleko, aż składniki się połączą. Dolać stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto (rondelka po maśle nie wrzucać od razu do zmywarki, jeszcze się przyda). Ja zaczynam wyrabiać w misce, a następnie wykładam na stolnicę i wyrabiam bardzo delikatnie podsypując mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – u mnie trwało to godzinę. Mus jabłkowy dokładnie wymieszać z rodzynkami, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę (blat), rozwałkować na grubość około 1 cm i szeroką szklanką wyciąć kółka. Każde kółko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić. Uformowane bułeczki odkładać zlepieniem pod spód na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. 25 g masła stopić i posmarować nim wierzch wyrośniętych bułeczek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe, ale nie za bardzo gorące oprószyć cukrem pudrem.
Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę (blat), rozwałkować na grubość około 1 cm i szeroką szklanką wyciąć kółka. Każde kółko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić.
Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami
Uformowane bułeczki odkładać zlepieniem pod spód na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami
25 g masła stopić i posmarować nim wierzch wyrośniętych bułeczek.
Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut.