Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Drożdżówki z serem i toffi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszyste i delikatne w sam raz na drugie śniadanie!

Drożdżówki z serem i toffi

Składniki:

Drożdżówki z serem i toffi

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( ok. 8 szt )

 

  • CIASTO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • NADZIENIE :

 

 

  • cukier puder - 4 łyżki

 

  • żółtko - 1 szt

 

  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka

 

 

  • skórka cytrynowa - 1 szczypta

 

  • DODATKOWO :

 

 

  • sos toffi - 100 ml

 

  • jajko do posmarowania - 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i toffi
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mieszamy mleko z miodem i jajkiem. Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy z ciepłym miejscu do wyrośnięcia. NADZIENIE: Ucieramy ze sobą wszystkie składniki na gładką masę. CAŁOŚĆ: Z ciasta formujemy bułeczki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut. Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie. Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 18 - 20 minut w 200ºC. Gotowe posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy toffi.