Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, często je piekę, czy to na słodko czy na słono. Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z z morelami i śliwkami.

Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony płat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm. Ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem i cynamonem. Morele i śliwki kroimy na paseczki i układamy na cieście, razem z suszonymi wiśniami. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, a na nim rulon z ciasta, formujemy z niego wieniec. Wieniec nacinamy ostrym nożem,w odstępach 2-3 centymetrowych. Nacięte kawałki lekko wywijamy na bok. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką.
Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami
Ciasto wałkujemy na prostokąt 25 x 40 cm
Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami
Ciasto zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku
Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami
Rulon przekładamy na blaszkę i formujemy wieniec.
Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami
Wieniec nacinamy ostrym nożem co 2-3 cm.