Sposób przygotowania:
Duszona rolada z indyka
Mięso rozkrawamy tak,by postał nam prostokątny płat. Jeżeli potrzeba, to lekko rozbijamy tłuczkiem, uważając by nie porozrywać mięsa. Płat smarujemy musztardą i układamy pokrojone warzywa- paprykę i cukinię. Na górę rozkładamy warstwę żółtego sera i natki. Całość zwijamy ( jak krokiety) dokładnie spinamy, żeby podczas duszenia nie wypłynął ser. Mięso oprószamy 2 łyżkami mąki i obsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do odpowiedniego garnka, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i resztę składników (oprócz mąki), podlewamy 1/2 litem wody i dusimy: po 15 minut - góra/ dół i po 10 minut boki roladki. Odkładamy mięso na bok ( wyciągamy szpilki lub wykałaczki) Sos miksujemy, dodajemy mąkę i ew śmietanę- zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Można dodać podsmażone pieczarki i posypać zieloną pietruszką.
Ela Dz