reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Duszona rolada z indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Do rolady dodałam cukinię i paprykę pasteryzowaną, które spokojnie można zastąpić ogórkami konserwowymi i świeżą papryką.

Duszona rolada z indyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszona rolada z indyka

 

  • Składniki:

 

  • 1 kg filetu z indyka

 

  • 2-3 łyżki musztardy

 

 

  • kawałek cukinii lub 3-4 ogórki konserwowe

 

  • 2 łyżki zielonej pietruszki

 

  • 100 g sera żółtego

 

 

  • 4 łyżki oleju

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • 1 łyżka maggi

 

 

  • Dodatkowo, ale nie koniecznie

 

 

Sposób przygotowania:

Duszona rolada z indyka
Mięso rozkrawamy tak,by postał nam prostokątny płat. Jeżeli potrzeba, to lekko rozbijamy tłuczkiem, uważając by nie porozrywać mięsa. Płat smarujemy musztardą i układamy pokrojone warzywa- paprykę i cukinię. Na górę rozkładamy warstwę żółtego sera i natki. Całość zwijamy ( jak krokiety) dokładnie spinamy, żeby podczas duszenia nie wypłynął ser. Mięso oprószamy 2 łyżkami mąki i obsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do odpowiedniego garnka, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i resztę składników (oprócz mąki), podlewamy 1/2 litem wody i dusimy: po 15 minut - góra/ dół i po 10 minut boki roladki. Odkładamy mięso na bok ( wyciągamy szpilki lub wykałaczki) Sos miksujemy, dodajemy mąkę i ew śmietanę- zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Można dodać podsmażone pieczarki i posypać zieloną pietruszką.
Duszona rolada z indyka
Etap 1Mięso rozkrawamy tak,by postał nam prostokątny płat.
Duszona rolada z indyka
Etap 2Całość zwijamy ( jak krokiety) dokładnie spinamy, żeby podczas duszenia nie wypłynął ser.