Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Extra odlotowe schabiki

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Kolejna, nieco urozmaicona wersja odlotowych schabików ;)

Extra odlotowe schabiki

Składniki:

Extra odlotowe schabiki

 

  • 6 plastrów schabu bez kosci, o ok. 1cm grubości,
  • 3 sredniej wielkości cebule,
  • ok. 500-600g pieczarek,
  • 2 wieksze marchewki,
  • mala cukinia,
  • bardzo duzy pomidor,
  • ok. 6 czubatych lyzek majonezu,
  • ok. 6-8 czubatych lyzek keczupu,
  • ok. 200g sera żółtego,
  • sól, pieprz, papryka slodka, vegeta lub maggie, odrobina cukru,
  • oliwa lub maslo do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Extra odlotowe schabiki
Każdy plaster schabowego delikatnie rozbijamy z jednej strony, przyprawiamy sola, pieprzem ziolowym i papryka, odstawiamy, najlepiej na noc, do lodówki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w pólplastry. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w pólpiórka. Na rozgrzany tluszcz wrzucamy cebule, która posypujemy niewielka ilością cukru a gdy cebula zacznie się szklic, wrzucamy pieczarki, mieszamy, dodajemy pieprz i vegete (lub sól czy maggie) i smażymy do lekkiego zbrązowienia pieczarek. Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cukienie obieramy ze skorki, myjemy i kroimy w ok. 3 mm krazki, solac je delikatnie. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kilkumilimetrowe, okragle plastry. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Na dno żaroodpornego naczynia układamy mieso, potem cebule z pieczarkami, nastepnie marchew, która smarujemy lyzka majonezu. Na majonezie układamy plastry cukinii, które pruszymy oregano, nastepnie kładziemy plaster pomidora, który zalewamy keczupem. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180*. Podajemy na goraco.