jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fale Dunaju z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Fale dunaju to ciasto z mojego dzieciństwa. Wykonuję je dość często i to z różnymi owocami, np. truskawki, jabłka, śliwki-w zalewności na co właśnie jest sezon. Z brzoskwiniami robiłam po raz pierwszy. Równie pyszne!

Fale Dunaju z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju z brzoskwiniami

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 30 dag cukru pudru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 jajek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki śmietany
  • Masa budyniowa:
  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litry mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka.
  • Dodatkowo:
  • Polewa czekoladowa (kupna lub własnego wykonania),
  • Brzoskwinie ( około 10 dorodnych)

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z brzoskwiniami
CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pozostawiamy. Margarynę przekładamy do miski. Ucieramy ją cukrem. Następnie dokładamy do niej żółtka. W dalszej kolejności dokładamy mąkę i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy ubitą pianę. Lekko mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą połowę wylewamy na blaszkę. Do drugiej połowy dokładamy śmietanę oraz kakao. Po wymieszaniu ciasto ciemne wykładamy na ciasto jasne. Na górze układamy owoce (obrane ze skórki i pozbawione pestek brzoskwinie). Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Upieczone studzimy. Na przestudzone ciasto wykładamy masę budyniową. Całość wykańczamy polewą czekoladową. MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Drugą część mieszamy z mąką, budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dokładnie wymieszaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy budyń. Na końcu można dać alkohol, aby masa była bardziej wyrazista.
Fale Dunaju z brzoskwiniami
Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Będzie on potrzebny do przygotowania masy.
Fale Dunaju z brzoskwiniami
Przygotowane ciasto jasne wykładamy do dno blaszki.
Fale Dunaju z brzoskwiniami
Do drugiej części ciasta dokładamy kakao.
Fale Dunaju z brzoskwiniami
na wyłożone ciasto kakaowe wykładamy brzoskwinie. pieczemy