Sposób przygotowania:
Fasolka Jaś z solą morską wędzoną
Fasolę dokładnie myję, i zalewam wodą , zostawiam na noc.
Na drugi dzień - mięso myję i gotuję z włoszczyzną, plasterkami czosnku i przyprawami( bez majeranku i soli wędzonej). Na wpół miękkie wyciągam i odkładam, do wywaru wsypuję namoczoną fasolę i dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jakieś półtorej godziny( zależy od fasolki) po tym czasie dodaję pokrojone mięso indyka, i gotuję do miękkości fasoli.
Kiełbasę kroję w pół plastry i smażę na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy fasola jest już miękka przekładam do niej usmażoną kiełbasę. Przyprawiam do smaku, wsypuję majeranek , mieszam i podaję, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Na drugi dzień - mięso myję i gotuję z włoszczyzną, plasterkami czosnku i przyprawami( bez majeranku i soli wędzonej). Na wpół miękkie wyciągam i odkładam, do wywaru wsypuję namoczoną fasolę i dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jakieś półtorej godziny( zależy od fasolki) po tym czasie dodaję pokrojone mięso indyka, i gotuję do miękkości fasoli.
Kiełbasę kroję w pół plastry i smażę na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy fasola jest już miękka przekładam do niej usmażoną kiełbasę. Przyprawiam do smaku, wsypuję majeranek , mieszam i podaję, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.