Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Fasolka po bretońsku na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja rodzina uwielbia fasolkę po bretońsku, szczególnie taką na wędzonych żeberkach - polecam, jest pyszna

Fasolka po bretońsku na żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na żeberkach
Fasolę płuczemy, a następnie zalewamy woda i zostawiamy na całą noc. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody, wkładamy umyte wędzone żeberka, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez około 60 minut, żeberka powinny być całkowicie rozgotowane, wyciągamy je i obieramy z mięsa. Kiełbasę podwawelską kroimy w kosteczkę. Do gotującej fasoli dodajemy kiełbasę i obrane mięso i gotujemy przez 20 minut dodając koncentrat i zioła - doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Fasolka po bretońsku na żeberkach
do namoczonej fasoli dodajemy żeberka liśc i ziele
Fasolka po bretońsku na żeberkach
całość gotujemy do ugotowania żeberek i fasoli
Fasolka po bretońsku na żeberkach
dodajemy obrane pokrojone mięso i kiełbasę
Fasolka po bretońsku na żeberkach
doprawiamy do smaku solą pieprzem ziołami i koncentratem