WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Fasolowy pasztet z korzenną nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolowy pasztet z warzywami o niezwykłym, korzennym aromacie.

Fasolowy pasztet z korzenną nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowy pasztet z korzenną nutą

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolowy pasztet z korzenną nutą
Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera i cebulę gotujemy na parze lub w małej ilości osolonej wody. Gdy będą miękkie, odcedzamy i studzimy. Dwie puszki fasoli odcedzamy z zalewy i mielimy razem z wystudzonymi warzywami w maszynce lub rozdrabniamy blenderem . Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę i oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, goździkami i cynamonem.Wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki i pieczemy ok godziny w 180ºC.
Fasolowy pasztet z korzenną nutą
Do pasztetu można wykorzystać czerwoną lub białą fasolę.
Fasolowy pasztet z korzenną nutą
Do masy można też dodać inne, ulubione warzywa i dodatki, np oliwki czy pieczarki.
Fasolowy pasztet z korzenną nutą
Masę równomiernie rozprowadzamy i dociskamy łyżką do brzegów blaszki.
Fasolowy pasztet z korzenną nutą
Pieczemy do momentu aż pasztet ładnie się przyrumieni i powstanie na nim chrupiąca skórka.

Tagi:

jajko tarta jajka