Sposób przygotowania:
Faszerowana biała papryka
Przygotować paprykę.Z każdej papryki odkroić końcówki z ogonkiem i delikatnie wydrążyć środek nasienny.Wydrążone papryki umyć.Na chwilę odłożyć. Kaszę jęczmienną ugotować.Cebulę obrać,opłukać i pokroić w kosteczkę.Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i zasmażyć cebulkę.Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę dodając do cebuli.Kiełbaskę pokroić w większą kostkę.Pomidory opłukać i również pokroić.Wszystko wrzucić do cebuli i jeszcze przez chwilkę zasmażyć.Całość przełożyć do ugotowanej kaszy jęczmiennej i wymieszać.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,słodką papryką,bazylią oraz tymiankiem.Wymieszać.Koperek opłukać i posiekać.Dodać do farszu.Paprykę napełnić farszem.Na blachę wlać oliwę z oliwek i ułożyć paprykę.Piec w piekarniku w 180 stopniach ok.25-30 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania ułożyć na każdą paprykę plaster serka topionego. Sos: Cebule obrać,opłukać i pokroić w drobną kosteczkę.Zasmażyć. Do garnuszka wlać wodę i kostkę rosołową.Wymieszać.Dodać zasmażoną cebulkę.Dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup.Wymieszać.Do smaku wsypać cukier oraz drobno pokrojone śliwki kalifornijskie.W odrobinie wywaru wymieszać mąkę pszenną i przelać do sosu.Chwilkę podgotować. Faszerowaną paprykę ułożyć na talerzach polewając sosem.Na wierzch ułożyć świeżą mięte oraz rozmaryn.