Sposób przygotowania:
Faszerowane papryki na grzybowo :
Namoczyć grzyby i ugotować . Odcedzić zachowując wodę z gotowania i pokroić . Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku . Ścięte wierzchy z papryk pokroić drobno ( bez ogonków ) i wsypać do garnka .Wsypać do garnka pokrojone grzyby i wlać wywar z gotowania . Rozpuścić w gorącej wodzie kostki bulionowe i zalać papryki .Przykryć garnek i dusić ok. 30 minut ( od zagotowania ) . W osobnym garnuszku roztopić masło i wsypać na nie mąkę . Wymieszać . Wlać śmietankę , a potem dolewać wywar z gotowania papryk aż sos osiągnie pożądaną gęstość .Łyżką cedzakową wyjąć papryki .Z wywaru w którym się gotowały wyłowić ( łyżką cedzakową ) grzyby i pokrojone kawałki papryki i dodać do sosu . Podawać same , z pieczywem lub z ziemniakami - jak kto lubi . Resztę wywaru z gotowania jaka zostaje ( zawsze jest go za dużo w stosunku do ilości papryk ) wykorzystuję do zrobienia zupy - taka grzybowo- paprykowa z dodatkami lub zamrażam w porcjach jako baza do zrobienia sosu do jakiegoś mięsa .
evita0007
luna