Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowane papryki na grzybowo :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pachnie w całym domu - uwielbiam szczególnie zimą bo przypominają jesienne aromaty.

Faszerowane papryki na grzybowo :

Składniki:

Faszerowane papryki na grzybowo :

 

  • 4 duże papryki ( używam czerwonych lub żółtych )
  • 0,3 kg mięsa mielonego ( używam tatarowe lub drobiowe )
  • 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
  • 2 cebule
  • 4 średnie pieczarki
  • garść suszonych grzybów ( ok. 10 kapeluszy całych )
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane papryki na grzybowo :
Namoczyć grzyby i ugotować . Odcedzić zachowując wodę z gotowania i pokroić . Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku . Ścięte wierzchy z papryk pokroić drobno ( bez ogonków ) i wsypać do garnka .Wsypać do garnka pokrojone grzyby i wlać wywar z gotowania . Rozpuścić w gorącej wodzie kostki bulionowe i zalać papryki .Przykryć garnek i dusić ok. 30 minut ( od zagotowania ) . W osobnym garnuszku roztopić masło i wsypać na nie mąkę . Wymieszać . Wlać śmietankę , a potem dolewać wywar z gotowania papryk aż sos osiągnie pożądaną gęstość .Łyżką cedzakową wyjąć papryki .Z wywaru w którym się gotowały wyłowić ( łyżką cedzakową ) grzyby i pokrojone kawałki papryki i dodać do sosu . Podawać same , z pieczywem lub z ziemniakami - jak kto lubi . Resztę wywaru z gotowania jaka zostaje ( zawsze jest go za dużo w stosunku do ilości papryk ) wykorzystuję do zrobienia zupy - taka grzybowo- paprykowa z dodatkami lub zamrażam w porcjach jako baza do zrobienia sosu do jakiegoś mięsa .