Sposób przygotowania:
Faszerowane roladki wieprzowe
Schab rozbijamy dość cienko oprószamy solą i pieprzem. Bób gotujemy około 8 minut, odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki -mój doszedł w 6 i dlatego trzeba wcześniej sprawdzić jego miękkość. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy- jeżeli boczek jest chudy dodajemy łyżkę oleju. Do zrumienionego boczku i cebuli dodajemy 2 łyżki bułki tartej, chwilę przesmażamy i odstawiamy do wystygnięcia- potem mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu z boczku, cebuli i bułki dodajemy musztardę i czosnek, dzielimy na 4 części i rozkładamy na mięsie. Na górę układamy po kawałku masła i bób- jego ilość będzie zależała od wielkości mięsa. Zwijamy tak jak krokiety- w pierwszej kolejności boki, potem zwijamy w roladkę. Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na gorącym oleju, ale na małym ogniu ze wszystkich stron. Moje uwagi: Polecam włożyć roladki na 8-10 minut do gorącego piekarnika, żeby doszły- nigdy nie wiadomo jaki schab nam sie dostał. Można też opuścić panierowanie, wtedy roladki obtaczamy w mące, obsmażamy, podlewamy odrobiną wywaru lub rosołu i dusimy przez około 20 minut, a z powstałego wywaru robimy sos np musztardowy