lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Faszerowane udka z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Udka z farszem z grzybów, sera i warzyw, wyszły bardzo smaczne będę częściej je teraz robiła.

Faszerowane udka z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane udka z kurczaka

 

  • 3 udka

 

 

  • ser gouda 100 gram

 

 

  • pietruszka pęczek ( listki)

 

 

  • pomidorki suszone w słońcu 8 sztuk

 

  • szynka wędzona 200 gram

 

 

 

  • przyprawa do kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka z kurczaka
1. Udka umyłam wycięłam kość posypałam przyprawą do kurczaka w środek i na wierzchu .

2. Pieczarki umyłam pokroiłam drobno, ser starkowałąm , szynkę pokroiłam w kostkę , dodałam masło pokrojone w plasterki doprawiłam solą, pieprzem, pietruszką czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami suszonymi pokrojonymi drobno i kardamonem mielonym .

3. Zamieszałam ,zostawiłam na 1 godzinkę farsz. Teraz nadziałam kurczaka i złoży lam go na połowę.

4. Do żaroodpornego naczynia wlałam oliwę z oliwek ułożyłam w niej udka i skropiłam oliwą . Wstawiłam do pieca na 180 stopni i piekłam koło 1 godziny podlewałam sosem który się utworzył od pieczonych udek.

5. Podałam z sałatką i pieczonymi ziemniaczkami .
Faszerowane udka z kurczaka
Wyjmujemy kość z udek i przygotowujemy farsz do nadziania
Faszerowane udka z kurczaka
Dprawiamy udka z kurczaka w środku i na wierzchu
Faszerowane udka z kurczaka
Nadziewamy udka z kurczaka farszem dokladnie
Faszerowane udka z kurczaka
Nadziane udka składamy na połowę i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym