iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Faszerowany kurczak

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię wszelkie rodzaje pieczonego kurczaka. Dlatego często takie piekę na obiady, a do tego ziemniaki.

Faszerowany kurczak

Składniki:

Faszerowany kurczak

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak
Kurczaka sprawiamy, myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy, mieszamy z papryką, octem, miodem, oliwą, nacieramy kurczaka i solimy go również też od środka. Ryż gotujemy na półtwardo, studzimy i mieszamy z mięsem, pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy, dodajemy do reszty, solimy, pieprzymy farsz, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, napychamy kurczaka, posypujemy kurkumą, spinamy wykałaczką, owijamy folią aluminiową, pieczemy 50 minut w temp. 170 stopi, pod koniec pieczenia zdejmujemy folią i podpiekamy kurczaka.