Sposób przygotowania:
Filecik w orientalnej nucie
Mięso umyć,osuszyć oraz oczyścić z błon i tłuszczu. Rozkroić ( ale nie końca) i delikatnie rozbić. W miseczce wymieszać sól z 1/4 łyżeczki pieprzu oraz z resztą przyprawy. Mieszanką natrzeć mięso. Farsz: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną drobno cebulkę,zeszklić. Papryczkę pozbawiać nasion i drobno pokroić. Dodać do cebuli i smażyć razem przez około 2-3 minuty. Cukinię i marchewkę umyć,osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć na patelnie,dodać 1/4 szklanki wody i udusić do miękkości. Pędy bambusa pokroić na mniejsze kawałki. Gdy na patelni wyparuje woda dorzucić pędy bambusa i smażyć jeszcze około 1 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić 1/4 łyżeczki pierzu cytrynowego. Farsz wystudzić. Zimny farsz rozsmarować na płacie mięsa i zwinąć w roladkę. Dla pewności spiąć wykałaczkami i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać olej. Mięso panierować w jajku i bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Przed podaniem usunąć wykałaczki i odsączyć na papierowym ręczniku. Smacznego!
marietta