Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapiekanka z piersią kurczaka, cebulą, pieczarkami, sosem majonezowo-czosnkowym i serem żółtym. Podałam z surówką z sałaty lodowej.

Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami

 

  • podwójna duża pierś z kurczaka,
  • pieczarki - 250g,
  • cebula - duża,
  • ser żółty - 150g,
  • majonez - 3 kopiaste łyżki,
  • jogurt naturalny lub gęsta śmietana - 4 kopiaste lyzki,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • pesto czerwone - 4 lekko kopiaste łyżeczki,
  • pieprz ziołowy
  • pieprz kolorowy grubo zmielony,
  • sól,
  • vegeta,

 

Sposób przygotowania:

Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami
Filet obrać z wszelkich żyłek i przekroić każdy wzdłuż na 2 połówki. Lekko rozbić pod folią i posolić z obu stron. Jedną stronę posmarować czerwonym pesto i przełożyć do formy, stroną z pesto do dołu. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolorowym pieprzem. Piersi posypać pieprzem ziołowym, ułożyć na nich cienko pokrojona cebulę, którą lekko posypać vegetą. Na cebuli ułożyć warstwę pieczarek i polać wszystko majonezowo-czosnkowym sosem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 45 minut w 190 stopniach. Przed zakończeniem pieczenia posypać zapiekankę żółtym serem i krótko zapiec. W razie koniecznosci zlać powstały płyn. Podawać z surówką z sałaty: https://gotujmy.pl/surowka-z-salaty-lodowej,przepisy-surowki-przepis,81691.html
Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami
Etap 1
Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami
Etap 2
Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami
Etap 3
Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami
Etap 4