misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Filet z łososia z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z łososiem bezpośrednio po przyrządzeniu....

Filet z łososia z cebulą

Składniki:

Filet z łososia z cebulą

 

  • 60g ryżu basmati
  • 120ml wody
  • sól
  • 150g filetów z łososia
  • 2 młode dymki
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml wywaru z ryby (gotowego)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka wytrawnej sherry
  • trochę startej skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Filet z łososia z cebulą
Ryż zagotować w osolonej wodzie. Ogień zmniejszyć, ryż gotować jeszcze 12-15 minut. Odcedzić, dobrze osączyć na sitku, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Filety pokroić na kawałki wielkości 2 cm, usunąć ewentualnie ości. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Mango obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować. Olej rozgrzać, podsmażyć na nim łososia, kilka minut ze wszystkich stron. Dodać czosnek. Całość oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać, zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia podlać wywarem z ryby, sosem sojowym, śmietaną i sherry. Krótko zagotować, dodać zmiksowane mango. Dokładnie wymieszać, zagotować. Do sosu włożyć rybę z dymką. Ryż posypać odrobiną otartej skórki cytrynowej. Podawać z łososiem bezpośrednio po przyrządzeniu.