Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z indyka duszone w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W taki sposób można przygotować mięso wieprzowe.

Filety z indyka duszone w winie

Składniki:

Filety z indyka duszone w winie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z indyka duszone w winie
Mięso z indyka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na maśle. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wlać wino, włożyć mięso i dusić do miękkości. Miękkie mięso wyjąć na półmisek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, polać mięso. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.