anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Filety z soli z pomidorowym dressingiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ryba dobrze komponuje się z lekko słodkim smakiem marchewki i buraczków oraz z pomidorami z dużą ilością świeżych ziół.

Filety z soli z pomidorowym dressingiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filety z soli z pomidorowym dressingiem

 

  • sola filet - ½ kg
  • buraczki małe - 4 szt.
  • marchewka mała - 4 szt.
  • pomidory - 3 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • majeranek świeży - 2 łyżki
  • bazylia posiekana - 1 łyżka
  • cytryna - 1 szt.
  • sól morska - do smaku
  • pieprz świeżo mielony - do smaku
  • mąka - 3 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • masło klarowane - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Filety z soli z pomidorowym dressingiem
Filety skrapiam sokiem z cytryny i oliwą, posypuję solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiam do lodówki na całą noc. Pomidory sparzam wrzącą wodą i obieram je ze skórki, kroję na części i pozbawiam nasion i soku. Miąższ bardzo drobno kroję, dodaję rozgnieciony czosnek i łyżkę oliwy, podgrzewam przez 2-3 minuty na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Zdejmuję z kuchenki, dodaję posiekany świeży majeranek i bazylię, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W jednym garnku gotuję w osolonej wodzie nieobierane buraczki, a w drugim marchewkę. Lekko przestudzone obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i przez moment duszę warzywa, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki filety panieruję w mące i smażę na rozgrzanym maśle klarowanym. Przekładam na ogrzany półmisek, na którym wcześniej ułożyłam podduszoną marchewkę z buraczkami. Na rybie układam pomidorowy dressing i dekoruję listkami świeżego majeranku.
Filety z soli z pomidorowym dressingiem
Filety panieruję w mące i smażę na rozgrzanym maśle klarowanym.
Filety z soli z pomidorowym dressingiem
W jednym garnku gotuję w osolonej wodzie nieobierane buraczki.

Tagi:

pomidory