Sposób przygotowania:
Flaczki jarskie
Warzywa korzeniowe wyszorować, oczyścić, opłukać, pokroić w słupki, kapustę i cebulę poszatkować. Warzywa ugotować w małej ilości wody z dodatkiem soli i jarzynki oraz liściem laurowym. Zaprawić zasmażką z mąki i margaryny, zagotować, doprawić do smaku przyprawami, dodać śmietanę, wymieszać. Przygotować ciasto naleśnikowe: do mleka wbić jajko, dokładnie ubić, dodać przesianą mąkę, sól i nadal ubijać, dodając w niewielkich ilościach wodę. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Patelnie rozgrzać, zwilżyć olejem, wlać w cienką warstwę i smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron. Pokroić naleśniki na makaron, włożyć do jarzyn, wymieszać posypać zrumienioną bułką, polać stopionym masłem.
misia53