Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dorwałam w końcu kwiaty cukinii :)

Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Kapelusze grzybów czyścimy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do ryżu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i suszonymi pomidorami oraz 30 ml śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy parmezan i 1 małe jajko, dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy z pozostałymi jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy 5 czubatych łyżek ryżu z warzywami. Kwiaty cukinii nadziewamy ryżowym farszem. Średnie naczynia do zapiekania wykładamy ciastem francuskim, na które wykładamy 4/5 śmietany z ryżem. Na górę układamy po 3 nadziane kwiaty cukinii i w wolne miejsca wlewamy pozostałą śmietanę. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii
Kapelusze grzybów czyścimy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do ryżu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i suszonymi pomidorami oraz 30 ml śmietany.
Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy parmezan i 1 małe jajko, dokładnie mieszamy.
Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii
Śmietanę ubijamy z pozostałymi jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy 5 czubatych łyżek ryżu z warzywami.
Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii
Średnie naczynia do zapiekania wykładamy ciastem francuskim, na które wykładamy 4/5 śmietany z ryżem. Na górę układamy po 3 nadziane kwiaty cukinii i w wolne miejsca wlewamy pozostałą śmietanę.