ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Frykadelki w sosie grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotleciki mielone z niespodzianką w środku

Frykadelki w sosie grzybowym

Składniki:

Frykadelki w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Frykadelki w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśnięto bułkę, jajko, sól i przyprawy, dobrze wymieszać. Formować z mięsa krążki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Na każdym położyć plasterek boczku, posmarować cienko musztardą, zwinąć, obtoczyć w bułce i obsmażyć na rumiano. Frykadelki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Sos zaprawić białą zasmażką z mąki i masła. Podawać z ziemniakami i surówką.