Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Giu-lecz ( giuwecz & leczo )

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mam dylemat z cyklu jak to nazwać. Niby leczo , ale nie do końca. Niby giuwecz ale trochę inaczej. A może tak Giu-lecz ? :) .

Giu-lecz ( giuwecz & leczo ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Giu-lecz ( giuwecz & leczo )

 

 

Sposób przygotowania:

Giu-lecz ( giuwecz & leczo )
Umyć warzywa ( obrać te które trzeba ). Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski. Pomidory pokroić w kostkę. Usiekać natkę pietruszki. Cebulę i por pokroić w pół plasterki , tak samo marchewki i rzodkiewki. Cukinię bez obierania kroić w plastry , a ziemniaki w grubą kostkę. Dynie przekroić na pół. Usunąć pestki i miąższ z jednej połówki . Obrać skórkę. Pokroić w grubą kostkę. Kiełbaski śląskie przekroić wzdłuż na pół i potem na pół plasterki. Wymieszać wszystkie warzywa z kiełbasą i pokrojoną natka pietruszki. Wrzucić go garnka. Zalać bulionem i zalewą z kukurydzy konserwowej. Dodać liść laurowy, ziele angielskie , ziele angielskie , pieprz mielony, Jarzynkę, mieloną paprykę. Dusić 45 minut. Dolać olej. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku.Dusić jeszcze 15 minut.
Giu-lecz ( giuwecz & leczo )
Umyć -obrać i pokroić warzywa w paski- kostkę
Giu-lecz ( giuwecz & leczo )
Cienka kiełbasę typu ślaska pokroić w pół plasterki
Giu-lecz ( giuwecz & leczo )
Wszystkie warzywa -kukurydzę i kiełbasę zalać wodą i dusic z przyprawami
Giu-lecz ( giuwecz & leczo )
Doprawic do smaku i dusic chwilę odkryte by sie zagęściło