Sposób przygotowania:
Giu-lecz ( giuwecz & leczo )
Umyć warzywa ( obrać te które trzeba ). Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski. Pomidory pokroić w kostkę. Usiekać natkę pietruszki. Cebulę i por pokroić w pół plasterki , tak samo marchewki i rzodkiewki. Cukinię bez obierania kroić w plastry , a ziemniaki w grubą kostkę. Dynie przekroić na pół. Usunąć pestki i miąższ z jednej połówki . Obrać skórkę. Pokroić w grubą kostkę. Kiełbaski śląskie przekroić wzdłuż na pół i potem na pół plasterki. Wymieszać wszystkie warzywa z kiełbasą i pokrojoną natka pietruszki. Wrzucić go garnka. Zalać bulionem i zalewą z kukurydzy konserwowej. Dodać liść laurowy, ziele angielskie , ziele angielskie , pieprz mielony, Jarzynkę, mieloną paprykę. Dusić 45 minut. Dolać olej. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku.Dusić jeszcze 15 minut.
kołczu