mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Gołabki bez zawijania w sosie pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Przepis na dobry i sycący obiad

Gołabki bez zawijania w sosie pomidorowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołabki bez zawijania w sosie pomidorowy

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • średnia główka kapusty
  • 3 torebki ryżu do gołąbków
  • 1 cebuka
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • jajko
  • sól, pieprz wedle uznania
  • łyżeczka majeranku
  • Dodatkowo
  • mąka
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 1 litr bulionu
  • koncentrat pomidorowy- 200 g
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól pieprz- wedle uznania

 

Sposób przygotowania:

Gołabki bez zawijania w sosie pomidorowy
Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Zagotowujemy wodę z łyżką soli i gotujemy do miękkości ryż. Cebulkę smażymy na złoto. Do miseczki dajemy mięso mielone, ugotowaną kapustę i ryż, cebukę, jajko przyprawy oraz bułkę tartą, tak by mięso nie było zbyt lepkie. Wszystko dokładnie zagniatamy ręką, aż farsz będzie jednolity. Wtedy formujemy nieduże spłaszczone kule, które obtaczany w mące i smażymy z obu stron. Sos: Zagotowujemy bulion, dodać ziele angielskie, sól i pieprz oraz przecier. Pod koniec gotowania dać liść laurowy. Do wrzątku wrzucamy usmażone kotleciki i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, uważając, by nie przywarły do garnka.
Gołabki bez zawijania w sosie pomidorowy
Gołąbki gotujemy chwilkę w przygotowanym wcześniej sosie
Gołabki bez zawijania w sosie pomidorowy
Smakują i dużemu i małemu- nawet mój mały niejadek posmakował.