Sposób przygotowania:
Gołąbki klasyczne
Gotujemy ryż na półtwardo. Studzimy. Cebulkę z czosnkiem siekamy drobno i lekko szklimy. Łączymy ryż z mięsem, jajkiem, dodajemy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sezam (możemy pominąć jeśli nie lubimy). W tym czasie w dużym garnku na wrzątek wkładamy dobrze umytą kapustę (odkładamy wierzchnie liście - myjemy je). Po 10 minutach liście zaczną dchodzić od kapusty. Ja robię tak - wbijam widelec, a nożem odkrawam po kolei liście i ostrożnie je wyjmuję na durszlak, można też wcześniej wyciąć głąb. Kiedy liście przestygną, możemy łatwo z nich wyciąć twarde części ( no chyba że wykroiliśmy głąb to sprawa jest ułatwiona):) Na wywarze z kapusty gotujemy bulion ( ok. 15 minut). Na dno garnka, w którym będą się gotować gołąbki układamy odłożone wcześniej liście kapusty - tak by pokryły dno, gołąbki nie przykleją się do dna. Zawijamy gołąbki, układamy w garze, zalewamy bulionem tak by prawie zakrył gołąbki (zostawiamy część do sosu), posypujemy kminkiem i ziołami. Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Sos: wrzucamy na łyżeczkę oleju posiekany czosnek, po chwili zalewamy passatą pomidorową, dolewamy bulionu tyle aby uzyskać pożądaną gęstość, doprawiamy i na malutkim ogniu gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy sporo posiekanego koperku. Gotowe gołąbki polewamy sosem i zajadamy.
Szeptucha