zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Gołąbki klasyczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem, dodałam od siebie czarny sezam do farszu. Polecam bulion i sos do nich.

Gołąbki klasyczne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki klasyczne

 

  • Gołąbki:
  • 1 duża kapusta włoska
  • 600-800 g mięsa mielonego (u mnie szynka i łopatka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora cebula
  • 1 jajko
  • 1 1/3 szklanki ryżu
  • majeranek,
  • natka pietruszki lub koperek (u mnie sporo)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1-2 łyżki czarnego sezamu
  • olej

 

  • Bulion:
  • wywar z kapusty w którym obgotowywaliśmy kapustę
  • 3 listki laurowe (dałam świeże)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku

 

  • Sos:
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki pozostałeg bulionu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz
  • świeżo posiekany koperek

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki klasyczne
Gotujemy ryż na półtwardo. Studzimy. Cebulkę z czosnkiem siekamy drobno i lekko szklimy. Łączymy ryż z mięsem, jajkiem, dodajemy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sezam (możemy pominąć jeśli nie lubimy). W tym czasie w dużym garnku na wrzątek wkładamy dobrze umytą kapustę (odkładamy wierzchnie liście - myjemy je). Po 10 minutach liście zaczną dchodzić od kapusty. Ja robię tak - wbijam widelec, a nożem odkrawam po kolei liście i ostrożnie je wyjmuję na durszlak, można też wcześniej wyciąć głąb. Kiedy liście przestygną, możemy łatwo z nich wyciąć twarde części ( no chyba że wykroiliśmy głąb to sprawa jest ułatwiona):) Na wywarze z kapusty gotujemy bulion ( ok. 15 minut). Na dno garnka, w którym będą się gotować gołąbki układamy odłożone wcześniej liście kapusty - tak by pokryły dno, gołąbki nie przykleją się do dna. Zawijamy gołąbki, układamy w garze, zalewamy bulionem tak by prawie zakrył gołąbki (zostawiamy część do sosu), posypujemy kminkiem i ziołami. Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Sos: wrzucamy na łyżeczkę oleju posiekany czosnek, po chwili zalewamy passatą pomidorową, dolewamy bulionu tyle aby uzyskać pożądaną gęstość, doprawiamy i na malutkim ogniu gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy sporo posiekanego koperku. Gotowe gołąbki polewamy sosem i zajadamy.
Gołąbki klasyczne
Zawijamy farsz w sparzone liście kapusty
Gołąbki klasyczne
Układamy warstwami w dużym garnku i zalewamy bulionem