Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gołąbki pod śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Grzyby opłukać na sitku, namoczyć na 30 minut w letniej wodzie. Następnie gotować ...

Gołąbki pod śmietaną

Składniki:

Gołąbki pod śmietaną

 

  • SKŁADNIKI na 12 porcji
  • luźna główka białej kapusty (ok. 1 1/2 kg)
  • pół szklanki ryżu
  • 20 dag mielonej wieprzowiny
  • 5 dag suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • szklanka bulionu z kostki
  • 200 ml śmietany (18 lub 22%)
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki pod śmietaną
Grzyby opłukać na sitku, namoczyć na 30 minut w letniej wodzie. Następnie gotować w tej samej wodzie ok. 20 minut. Grzyby odcedzić, posiekać, wywar zachować.

Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju. Grzyby, mięso, cebulę oraz ryż włożyć do miski, dokładnie wyrobić. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Kapustę oczyścić. Liście poodrywać i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Osączyć. Na każdym liściu rozłożyć po łyżce nadzienia, boki zawinąć do środka, zrolować.

Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć 2-3 pozostałymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki. Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem. Piec 1 godzinę w temp. 170°C. Śmietanę przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z natką, polać gorące gołąbki. Podawać z ziemniakami.

Porcja 145 kalorii