Sposób przygotowania:
Gołąbki pod śmietaną
Grzyby opłukać na sitku, namoczyć na 30 minut w letniej wodzie. Następnie gotować w tej samej wodzie ok. 20 minut. Grzyby odcedzić, posiekać, wywar zachować.
Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju. Grzyby, mięso, cebulę oraz ryż włożyć do miski, dokładnie wyrobić. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Kapustę oczyścić. Liście poodrywać i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Osączyć. Na każdym liściu rozłożyć po łyżce nadzienia, boki zawinąć do środka, zrolować.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć 2-3 pozostałymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki. Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem. Piec 1 godzinę w temp. 170°C. Śmietanę przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z natką, polać gorące gołąbki. Podawać z ziemniakami.
Porcja 145 kalorii
Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju. Grzyby, mięso, cebulę oraz ryż włożyć do miski, dokładnie wyrobić. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Kapustę oczyścić. Liście poodrywać i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Osączyć. Na każdym liściu rozłożyć po łyżce nadzienia, boki zawinąć do środka, zrolować.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć 2-3 pozostałymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki. Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem. Piec 1 godzinę w temp. 170°C. Śmietanę przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z natką, polać gorące gołąbki. Podawać z ziemniakami.
Porcja 145 kalorii
booboo