Sposób przygotowania:
Gołąbki z czerwonej kapusty
Kapustę blanszować przez kilka minut. Wyjąć, oderwać 10 największych liści. Resztę kapusty poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. 1/3 jabłek pokroić w kostkę, resztę na cząstki. Mielone mięso zagnieść z tartą bułką, jajkami, posiekaną natką, 1/3 cebuli, kostkami jabłka, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Układać na sobie po 2 listki kapusty, tak aby na siebie zachodziły, rozłożyć na nich farsz. Zwinąć formując gołąbki, związać nitką. Podsmażyć na tłuszczu z resztą kapusty i cebuli, wlać rosół oraz sok jabłkowy. dodać pozostałe jabłka, goździki i listki laurowe. Doprawić solą, pieprzem, octem, cukrem.
Dusić 45-60 minut. Podawać z ziemniakami.
Dusić 45-60 minut. Podawać z ziemniakami.