jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gołąbki z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

gołąbki z czerwonej kapusty polecane na niedzielny obiad

Gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki:

Gołąbki z czerwonej kapusty

 

  • 1 główka czerwonej kapusty 1,2 kg
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 peczek natki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 listki laurowe
  • 6 goździków
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Gołąbki z czerwonej kapusty
Kapustę blanszować przez kilka minut. Wyjąć, oderwać 10 największych liści. Resztę kapusty poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. 1/3 jabłek pokroić w kostkę, resztę na cząstki. Mielone mięso zagnieść z tartą bułką, jajkami, posiekaną natką, 1/3 cebuli, kostkami jabłka, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Układać na sobie po 2 listki kapusty, tak aby na siebie zachodziły, rozłożyć na nich farsz. Zwinąć formując gołąbki, związać nitką. Podsmażyć na tłuszczu z resztą kapusty i cebuli, wlać rosół oraz sok jabłkowy. dodać pozostałe jabłka, goździki i listki laurowe. Doprawić solą, pieprzem, octem, cukrem.

Dusić 45-60 minut. Podawać z ziemniakami.