Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Gołąbki z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki z czerwonej kapusty z sosem.

Gołąbki z czerwonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z czerwonej kapusty

 

  • Gołąbki:
  • główka kapusty czerwonej
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z czerwonej kapusty
Z kapusty wyciąć głąb, obgotować ją odrywając liście. Ryż ugotować na półtwardo. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić obficie solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki w koperty. Przygotowane gołąbki ułożyć na dnie garnka wyłożonego resztą iliści kapusty, podlać rosołem i gotować do miękkość kapusty. Sos: Pomidory drobno pokroić, podsmażyć, aż się rozpadną i przetrzeć przez sitko, podlać je rosołem, gotować kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć przez sitko z sosem, zagotować.
Gołąbki z czerwonej kapusty
Składniki farszu wymieszać w misce, doprawić.
Gołąbki z czerwonej kapusty
Liście odrywac od kapusty w trakcie gotowania.
Gołąbki z czerwonej kapusty
Porcję farszy zawinąć w liść czerwonej kapusty.
Gołąbki z czerwonej kapusty
Gołąbki ułożyć w garnku na lisciach kapusty.