Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą i grzybami
Z kapusty wyciąć głąba. Włożyć kapustę na wrzącą i osoloną wodę, parzyć do momentu aż liście zmiękną . Wyjąć kapustę na cedzak, osączyć i lekko oddzielać liście od kapusty. Z każdego liścia ściąć zgrubiałe nerwy. Małymi liśćmi wyłożyć dno garnka. FARSZ Kaszę ugotować w osolonej wodzie, na sypko. Cebulę obrać i razem z boczkiem, pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni. Rozmrożone grzyby pokroić, usmażyć na tłuszczu. Pod koniec smażenia, dodać do grzybów, cebulę z boczkiem. Doprawić farsz solą i pieprzem, wymieszać. Na każdy liść kapusty nakładać farsz i zawijać. Gołąbki układać w garnku na liściach kapusty, podlać bulionem, dusić przez około 35 minut. SOS GRZYBOWY Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Do cebuli dodać grzyby, przesmażyć. Kostkę grzybową rozpuścić w szklance wody, dodać do grzybów, gotować na wolnym ogniu z przyprawami. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów, posypać koperkiem, zagotować. Podawać gołąbki polane sosem grzybowym.