Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Gołąbki z kaszą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne gołąbki w sosie grzybowym

Gołąbki z kaszą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą i grzybami

 

  • kapusta biała - 1 główka
  • kasza gryczana - 400 g
  • grzyby mrożone- 450 g
  • cebula - 2 szt
  • sól i pieprz
  • boczek wędzony - 100 g
  • bulion grzybowy - 1 szkl
  • tłuszcz
  • SOS GRZYBOWY
  • grzyby leśne - 300 g
  • cebula - 1 szt
  • grzybowa kostka bulionowa
  • śmietana18% - 150 ml
  • mąka - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • masło - 2 łyżki
  • koperek posiekany - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą i grzybami
Z kapusty wyciąć głąba. Włożyć kapustę na wrzącą i osoloną wodę, parzyć do momentu aż liście zmiękną . Wyjąć kapustę na cedzak, osączyć i lekko oddzielać liście od kapusty. Z każdego liścia ściąć zgrubiałe nerwy. Małymi liśćmi wyłożyć dno garnka. FARSZ Kaszę ugotować w osolonej wodzie, na sypko. Cebulę obrać i razem z boczkiem, pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni. Rozmrożone grzyby pokroić, usmażyć na tłuszczu. Pod koniec smażenia, dodać do grzybów, cebulę z boczkiem. Doprawić farsz solą i pieprzem, wymieszać. Na każdy liść kapusty nakładać farsz i zawijać. Gołąbki układać w garnku na liściach kapusty, podlać bulionem, dusić przez około 35 minut. SOS GRZYBOWY Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Do cebuli dodać grzyby, przesmażyć. Kostkę grzybową rozpuścić w szklance wody, dodać do grzybów, gotować na wolnym ogniu z przyprawami. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów, posypać koperkiem, zagotować. Podawać gołąbki polane sosem grzybowym.
Gołąbki z kaszą i grzybami
Boczek pokrojony w kostkę podczas smażenia
Gołąbki z kaszą i grzybami
Wszystkie składniki farszu zostały połączone
Gołąbki z kaszą i grzybami
Liście kapusty zostały sparzone i oddzielone
Gołąbki z kaszą i grzybami
Farsz został ułożony na liściu kapusty i zostanie zawinięty